Opium op Radio: 28 april 2012

gepubliceerd op 28 april 2012Paul Haenen

Paul Haenen viert de dertigste verjaardag van Margreet Dolman, Elske Falkena is een expert in het casten van kinderen, liefhebbers praten over het oeuvre van Drs. P en live muziek van Minus the Tiger. Opium Radio, 28 april, 14.30-16.30, Radio 1

OPIUM, het kunst- en cultuurmagazine van de AVRO op Radio 1 is elke zaterdag te horen van 14.30-16.30 uur. Opium komt wekelijks vanuit Koninklijk Theater Carré. Publiek is van harte welkom aan de Amstel 115-125 in Amsterdam.

Zaterdag 28 april

14.30 - 15.00 uur

Opium was er bij. Deze week: Haarlem wil de vinylstad van Nederland worden. Opium keek bij een van ’s werelds grootste vinylproducenten – Record Industry in Haarlem - hoe het ‘zwarte goud’ gedrukt wordt.
Margreet Dolman staat dertig jaar op de planken. Reden voor hun goed gesprek met Dolman-kenner Paul Haenen.

15.00 - 16.00 uur

• Live-muziek van Minus the Tiger
Roland Kieft  bespreekt de nieuwste klassieke muziekalbums.
Benno Tempel is directeur van het Gemeentemuseum in Den Haag. Zaterdag start daar de nieuwe tentoonstelling ‘Ontdek het moderne’. Tempel is tevens jurylid bij het AVRO-programma ‘De nieuwe Rembrandt’.
• De liedjes van Drs. P (Heinz Polzer), zoals ‘Heen en Weer’ en ‘Dodenrit’, zijn moderne klassiekers. Deze week verscheen zijn complete muzikale oeuvre in ‘Compilé Complé’; een boek met acht cd’s. Hierop zijn alle studio-opnames vanaf 1955 te horen, maar ook vele live-opnames die de unieke sfeer van een Drs. P optreden weergeven. Jacques Klöters en Michèl de Jong zijn goede bekenden van de Drs. en praten over zijn werk.
• Nederlandse kinderfilms zijn succesvol. Zowel in binnen- als buitenland winnen ze de ene naar de andere prijs. Zoals ‘Kauwboy’, de film die op de Berlinale de prijs voor beste jeugdfilm won. Groot deel hangt af van het spel van het kind. Elske Falkena richtte twaalf jaar geleden een castingbureau voor kinderen en jongeren op. Met haar een gesprek over hoe je kinderen cast.
• In de rubriek de Virtuele Vitrine vertelt regisseur Ursul de Geer over zijn meest dierbare voorwerp. Zijn regie van de musical ‘Grand Hotel’ is tot en met 7 mei te zien Hotel The Grand in Amsterdam.

16.00 - 16.30 uur
• De 80 seconden van Ramon van Engelenhoven. Deze jonge pianist won het Nederlands Steinwayconcours en mag nu op het Steinwayfestival in Hamburg optreden.

Presentatie: Hans Smit 

Foto: Paul Haenen. VPRO, Betty Asfalt Producties

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Suggesties

Opium op Radio: 21 januari 2012
Opium op Radio: 21 januari 2012

Deze zaterdag in Opium Radio: Ursul de Geer regisseert ‘Napoleon’, Hans Mantel duikt de jazzarchieven in en haalt veel fraais naar boven en Ireen van Ditshuyzen krijgt de Beeld en Geluid Oeuvre Award. Muziek is er van Renske Taminiau.

Cultuurgids

Margreet Dolman en dominee Gremdaat
Margreet Dolman en dominee Gremdaat

Margreet Dolman brengt warmte in de donkerste dagen van het jaar en dominee Gremdaat wijst de weg naar een evenwichtig 2012. De traditionele decembervoorstelling waarin dominee Gremdaat het afgelopen jaar doorneemt aan de hand van de krant, zijn toekomstvisie ontvouwt en Margreet Dolman haar kerstvertelling doet, zingt, danst en ook het publiek aan het woord laat.

Overzicht categorieën