Opium op TV: 21 april 2012

gepubliceerd op 21 april 2012

In Opium TV op 21 april bespreekt actrice Hadewych Minis het culturele nieuws en zijn onder andere Martine Bijl en Sjarel Ex, directeur van museum Boijmans, te gast. Muziek deze week door Sven Hammond Soul. Zaterdagavond, 22.35, Nederland 2!

Martine Bijl
Deze duizendpoot is bekend van reclames en haar werk als presentatrice, actrice en zangeres. Minder bekend is dat Bijl een grote passie heeft voor taal. In de studio praat ze met Cornald over het beroep waar ze zo gek op is: haar werk als vertaler.

Sjarel Ex en Zanillya
Museum Boijmans van Beuningen is een muziekcompetitie gestart genaamd ‘Art Rocks!’. Het museum nodigt muzikanten uit om een nummer te schrijven op basis van één van hun kunstwerken. Directeur van dit museum, Sjarel Ex, vertelt over dit bijzondere project samen met deelnemer Zanillya, de dochter van Bobby Farrell.

Verlangen naar volmaaktheid – 21 jaar verzamelen door het Kröller-Müller museum
Evert van Straaten, directeur van het Kröller-Müller, laat in deze tentoonstelling een overzicht zien van kunstwerken die het museum onder zijn leiding heeft verworven. Jasper Krabbé bespreekt zijn favoriete werken uit deze bijzondere expositie.

Sven Hammond Soul
Wat hebben alle nummers van deze band gemeen? Een Hammond orgel! Deze veelzijdige band maakt een feilloze mix tussen rhythm & blues, soul en jazz. Welke kant ze van zichzelf laten zien in de Opium Studio? Zie het deze zaterdag!

Opium, zaterdag 21 april 2012, 22.35 uur, Nederland 2.

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Cultuurgids

Jan Fabre - Hortus Corpus
Jan Fabre - Hortus Corpus

Achter de titel, die uit de simpele woorden tuin (hortus) en lichaam (corpus) bestaat, ligt het universum van Jan Fabre. Het insect, de mens, de engel en het blauw van het eeuwig terugkerende moment waarop de nacht in dag overgaat en leven ontwaakt, spelen daarin een belangrijke rol. Het zijn vier basisgegevens waarmee Fabre zijn gedachten en dromen over leven en dood, schoonheid en afschuw, kwetsbaarheid en geweld, vergankelijkheid en eeuwigheid steeds weer op een andere manier ordent en aan ons toont. Met zijn sculpturen, films en tekeningen in de museumzalen en met maar liefst vijf installaties in de beeldentuin maakt Fabre het Kröller-Müller Museum even tot zijn domein. Het accent ligt daarbij op het menselijk lichaam; op het lichamelijke en de capaciteit van het ontladen en weer opnemen van energieën. De man die de wolken meet (1998) is het eerste beeld van Fabre, dat de bezoeker van de tentoonstelling tegenkomt, wanneer hij over het wandelpad door de voortuin van het museum naar de entree loopt. Rechts, op de dakrand van het museumgebouw, op een trapje, staat een mansfiguur. Hij meet met een liniaal de wolken. Voor Fabre staat hij symbool voor dat wat een kunstenaar doet: balanceren op de grens van het mogelijke en onmogelijke. Jan Fabre is internationaal bekend als een van de meest vernieuwende en veelzijdige kunstenaars van dit moment. Al meer dan 25 jaar profileert hij zich als grensverleggend performancekunstenaar. Vandaar uit ontstaan enerzijds zijn theaterstukken en opera?s en anderzijds zijn beeldend werk. In het Kröller-Müller museum is Jan Fabre te gast als beeldend kunstenaar.

Overzicht categorieën

Beeldende kunst