Opium op TV: 10 december 2011

gepubliceerd op 10 december 2011

Deze week praten we onder andere met Daan Schuurmans over zijn loopbaan als acteur en met Jeroen van Merwijk over zijn nieuwe cabaretvoorstelling. Zaterdagavond 10 december om 22.35 uur op Nederland 2.

De veelzijdige loopbaan van Daan Schuurmans
Ruim honderd jaar lang werd het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel, geschreven door Joost van den Vondel, met Nieuwjaar gespeeld. In de jaren zestig werd het stuk zelfs rechtstreeks uitgezonden op tv. Er is geen ander stuk in Nederland met zo’n theatertraditie als dit toneelstuk. Daar wil je als acteur dan ook een keer in spelen en dat doet Daan Schuurmans nu. In de studio praten we met deze acteur die zich van casanova in Costa tot de rol van Arend in Gijsbrecht van Amstel heeft ontwikkeld. We gaan terug naar het begin van zijn carrière, toen hij nog journalist wilde worden en het moment dat de omslag naar het acteren kwam. 

Jeroen van Merwijk over zijn liefde voor kunst
Jeroen van Merwijk komt met een nieuwe voorstelling over de crisis in de kunst en cultuurwereld. In deze cabaretvoorstelling velt hij cynische oordelen over de verrechtsing van de samenleving en het verband dat dit houdt tot de crisis. Toch schemert zijn liefde voor de kunst door en buigen door de crisis zal hij nooit doen: 'Daar is dit prachtige vak mij toch veel te voornaam voor'. We praten in de uitzending met hem over zijn liefde voor kunst. Ook zingt Van Merwijk een fragment uit het lied dat hij voor het 20-jarig bestaan van Opium Radio heeft geschreven. In de radio-uitzending zal dit hele lied te horen zijn.

De documentairefotograaf die ‘Parijs heeft uitgevonden’
Eugène Atget (1857-1927) is één van de eerste documentaire fotografen geweest. Hij fotografeerde rond 1900 in Parijs op plaatsen waar de stad nog niet door afbraak en modernisering was aangetast. Hij maakte in zijn tijd tienduizenden foto’s en toch zijn maar twee portretten bekend. Zijn foto’s worden getypeerd door een wat vreemde sfeer door het gebruik van licht en zijn werkwijze. Er zitten veel foutjes in de foto’s, maar, zegt Jasper Krabbé, die worden nu misschien wel als zijn grootste charme gezien. Jasper: 'Hij heeft Parijs uitgevonden.'

Jazztrompettist Jan van Duikeren
Jan van Duikeren is een gevestigd trompettist in de jazzwereld. Hij trad al eerder op met grote namen, zoals Candy Dulfer, Bløf en Paul Weller. In de Opium studio is het deze week een muzikaal jazzfeestje, samen met onder andere Jesse van Ruller op gitaar en Martijn Vink op de drums.

Opium, zaterdag 10 december, om 22.35 bij de AVRO op Nederland 2. 

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Cultuurgids

Eugene Atget
Eugene Atget

Grootse, internationaal reizende overzichtstentoonstelling van de Franse fotograaf Eugène Atget (1857-1927). Atget legde in de werkzame periode van zijn leven een archief aan van zo'n 10.000 foto's die hij in het oude Parijs maakte. Het beeld van het oude Parijs dat uit zijn werk oprijst is uniek, zowel in detaillering als in sfeer, die romantisch en surreëel tegelijk is.<bR><bR>Atget wordt gerekend tot de top van de internationale canon van de fotografie. Zijn werk komt in ieder geschiedenisboek over het medium voor, waaronder het recent verschenen, populaire 50 Photographers You Should Know van Prestel. Een aan zijn werk gewijde tentoonstelling heeft in Nederland echter nog niet plaatsgevonden.

Overzicht categorieën

Beeldende kunst