Kunstuur: 21 april

gepubliceerd op 21 april 2012

Iedere zaterdagmiddag brengt AVRO Kunstuur prachtige uitingen van artistieke kwaliteit naar de huiskamer. Deze week nieuw in Kunstuur de prachtige serie ‘De Turkse Tulp’ over 400 jaar culturele betrekkingen tussen Nederland en Turkije, muziek van rockband De Staat en fotografen Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes.

In Kunstuur:

4 Art
In 4 Art staat elke aflevering het werk van een hedendaagse beeldend kunstenaar centraal. Ann Demeester, directeur van kunstencentrum De Appel, bezoekt deze week de solotentoonstelling van kunstenaar Henk Visch in KAdE in Amersfoort. Zijn werk bestaat voornamelijk uit heel verschillende sculpturen.

Art Tracks
In Art Tracks gaan muzikanten in een museum op zoek naar dat ene kunstwerk dat hen inspireert tot het maken van muziek. Welk schilderij kiest Ellen ten Damme uit? En hoe klinkt het muziekstuk gecomponeerd door Carel Kraayenhof of hiphopper Brainpower? In deze tweede aflevering leeft de Nijmeegse rockband De Staat zich helemaal uit!

In Sight, collecting photographs
Wanneer zijn foto’s de moeite van het verzamelen waard? Hoe begin je met een verzameling en wat maakt dat een foto kunst is? In de serie In Sight, collecting photographs geven verzamelaars en fotografen van internationale allure en met een passie voor fotografie een inkijkje in de wereld van de foto. In deze tweede aflevering: galeriehouder Martin van Zomeren en het fotografenduo Scheltens & Abbenes.

Unseen, fotofestival en beurs is van 19 t/m 23 september te bezoeken op het Westergasfabriek terrein in Amsterdam.

De Turkse Tulp
Nieuw in Kunstuur is de vierdelige serie ‘De Turkse Tulp’ in het teken van 400 jaar culturele betrekkingen tussen Nederland en Turkije. De serie brengt het ontstaan van de eerste handelsafspraken tussen Nederland en Turkije in beeld en portretteert Nederlandse kunstenaars die actief zijn in Turkije en Turkse kunstenaars die in Nederland werken. In deze eerste aflevering neemt Paul Brood van het Nationaal Archief ons mee naar de originele documenten uit 1612 waarin de Nederlandse gezant Cornelis Haga (1578-1654), namens de Republiek der Nederlanden, zijn geloofsbrieven aan de Ottomaanse sultan aanbod waardoor de Nederlanders het recht kregen om handel te drijven in het Ottomaanse Rijk. Beeldend kunstenaar Lotte van Laatum reageert in haar hedendaagse werk op de geschenken die Haga destijds meenam om de handelsbetrekkingen tot stand te brengen. En Eveline Sint Nicolaas, curator van het Rijksmuseum in Amsterdam, vertelt over de bijzondere portretten van de Ottomaanse kooplieden en persoonlijke bezittingen van Haga die nu in het Amsterdam Museum te zien zijn.

Kunstuur, 21 april tussen 17.00 en 18.00 uur, Nederland 2.

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Suggesties

Het zwevende paard van Eadweard Muybridge

Over de fotograaf die bewees hoe dieren en mensen zich in werkelijkheid voortbewegen.

Cultuurgids

Orgelpauzeconcert door Gerard Verweij
Orgelpauzeconcert door Gerard Verweij

Orgelpauzeconcert door Gerard Verweij Concert in de serie 'Europese Orgelmuziek': thema Nederland Toegang: collecte na afloop. Zie ook: www.rotterdamorgelstad.nl

Overzicht categorieën