4 Art: Ann Demeester over Rob Birza

gepubliceerd op 25 februari 2012

Ann Demeester, directeur van kunstencentrum De Appel, bezoekt deze week kunstenaar Rob Birza. Ze bekijken zijn solotentoonstelling in Willem Baars Projects en bezoeken zijn atelier in Amsterdam.

4 Art is hét programma over hedendaagse beeldende kunst. Voor dit programma werkt de AVRO samen met het Mondriaan Fonds. In elke aflevering staat het werk van een hedendaagse beeldend kunstenaar centraal. Het programma wordt gemaakt door vier kunstcritici die elkaar per aflevering afwisselen.

De critici zijn Bart Rutten (conservator Stedelijk Museum), Ann Demeester (directeur kunstencentrum De Appel), Valentijn Byvanck (directeur Nationaal Historisch Museum) en Hans den Hartog Jager (kunstcriticus en schrijver). Zij duiken in het oeuvre van een kunstenaar, bezoeken ateliers of tentoonstellingen en laten hun enthousiasme en visie los op het werk. Elke presentator sleept je vanuit een ander perspectief mee in kunst die je misschien anders voorbij zou lopen. Er komen alleen kunstenaars aan bod waarvan op het moment van de uitzending ergens in het land werk te bekijken is.

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Cultuurgids

Kick-off Kunstexpress Maastricht
Kick-off Kunstexpress Maastricht

Het project is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar die een talent hebben op het gebied van bijvoorbeeld muziek, dans, toneel of beeldende kunst. Ze komen uit een gezin waar onvoldoende financiële middelen zijn voor kunsteducatie. Kinderen met interesse in kunst krijgen een schooljaar lang een maatje die met hen op onderzoek uitgaat in de kunstwereld. <br> Kumulus en Trajekt hebben er samen voor gezorgd dat de KunstExpress naar Maastricht is gehaald. Het project wordt uitgevoerd in de Maastrichtse wijk Mariaberg. Kinderen van de Emile Weslyschool uit deze wijk, die interesse hebben in het project, worden gekoppeld aan studenten van onder andere de Hogeschool Zuyd. Een maatje is iemand die graag één middag in de week een kind begeleidt met het uitvoeren van creatieve activiteiten. Samen gaan ze kunst maken, een kunstenaar bezoeken, kunst bekijken en een museum of voorstelling bezoeken.<br> Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer ? 24 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en De Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Maxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Overzicht categorieën