Museumgasten: Bonnefantenmuseum

gepubliceerd op 24 maart 2007

Museumgasten Benny Neyman en Maud Hawinkels bezoeken het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Benny en Maud ontmoeten de kunstenaar Fons Haagmans die op dit moment een tentoonstelling heeft in het Bonnefanten.

Ze horen over zijn werkwijze. Benny vertelt dat hij ook eens een kunstwerk op een bijzondere wijze heeft gekocht.

Fons Haagmans (1948, Schinnen) is één van de belangrijkste kunstenaars in Nederland van dit moment. Als schilder zoekt hij op volstrekt eigen wijze de grenzen van het medium af.
En de gasten zien From Vulcan's Forge': vijftig bronssculpturen uit het Rijksmuseum Amsterdam  uit de Renaissance en Barok tentoongesteld. Met Nederlandse, Italiaanse en Duitse kunstenaars zoals Verrocchio, Hendrick de Keyser, Giambologna en Adriaen de Vries.

Het gebouw
Ook wel 'de tampon' genoemd. Het museum is ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Hij heeft zich laten inspireren door de vele kerken in Limburg, vandaar de toren.

Collectie
De collectie van het Bonnefantenmuseum omvat oude en hedendaagse kunst. Officieel hoort een verzameling archeologie nog steeds tot de collectie, maar die is niet meer in het museum te zien.

Eerste verdieping

De oude kunst is op de eerste verdieping te zien. De collectie omvat veel middeleeuwse heiligenbeelden, Italiaanse schilderkunst uit de periode 1300 tot 1600 en Duitse kunst uit de 15e en 16e eeuw. Ook is het museum een samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum, dat heeft geresulteerd in de tentoonstelling Rijksmuseum aan de Maas. Deze tentoonstelling blijft de komende jaren staan en laat werken uit het Rijksmuseum zien. Verder hebben ze een collectie Maastrichts zilverwerk.

Een deel van de verdieping wordt in beslag genomen door tijdelijke tentoonstellingen. Heiligenbeelden zijn bijvoorbeeld beelden van Jan van Steffeswert die als eerste beelden ook aan de achterkant bewerkte en zijn sculpturen signeerde.

Tweede verdieping
De hedendaagse kunst is op de tweede verdieping te vinden. In de vaste opstelling wordt veel aandacht besteed aan Sol Le Wit, Richard Deacon, René Daniëls en de Maastrichtse kunstenaar Fons Haagmans. Mooi is een werk van Roman Signer dat een hele zaal in beslag neemt; het is een waterinstallatie met een kano waarbij een video wordt getoond van Roman Signer die erin vaart. Dit is een performance die hij ooit in het museum heeft uitgevoerd.

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Cultuurgids

Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum
Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum

De tentoonstelling Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum toont de 90 beste Hollandse tekeningen uit de zeventiende eeuw uit de collectie van het Pushkin Museum. Hiermee is het Bonnefantenmuseum de eerste plaats in anderhalve eeuw waar deze werken in zulke groten getale buiten Rusland te zien zullen zijn.<br><br>Schatten uit Moskou biedt een chronologisch en thematisch overzicht van de Hollandse tekenkunst uit de 17de eeuw. Getoond worden tekeningen van onmiskenbare grootheden als Rembrandt, Abraham Bloemaert en Adriaen van Ostade. De tentoonstelling omvat tekeningen van geboren Hollanders, maar ook van kunstenaars van elders die hun heil zochten in het 17de eeuwse artistieke middelpunt, zoals Gerard de Lairesse uit Luik en Wallerant Vaillant uit Lille. <br><br>t11

Overzicht categorieën