Reportage: Beethovens 9 symfonieën

gepubliceerd op 2 februari 2012

De afgelopen jaren nam Jan Willem de Vriend successievelijk alle symfonieën van Beethoven op met het Nederlands Symfonieorkest. AVRO Klassiek sprak met de dirigent over de monsterklus. Bekijk de reportage.

Bekijk de reportage in de speler hierboven.

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Suggesties

CD: Beethovens Triple Concerto & Archduke Trio
CD: Beethovens Triple Concerto & Archduke Trio

Het Storioni Trio & Het Nederlands Symfonieorkest o.l.v. Jan Willem de Vriend hebben een cd uitgebracht met werken van Beethoven.

Cultuurgids

Combattimento Consort Amsterdam olv Jan Willem de Vriend mmv Izhar Elias - Eroica
Combattimento Consort Amsterdam olv Jan Willem de Vriend mmv Izhar Elias - Eroica

Beethoven gespeeld door een barokensemble en dan ook nog diens derde symfonie waarmee hij uitgerekend de romantiek aankondigde? Het Combattimento Consort wil u laten zien dat dit kan: het wordt gespeeld in de originele bezetting. U zult merken dat dit onstuimige werk zo juist aan kracht wint. Gitaarmuziek is ook al zo'n zeld-zaamheid op het Combattimento-repertoire. Gitaarvirtuoos Mauro Giuliani was goed bevriend met Beethoven en zijn gitaarmuziek behoort nog steeds tot het vaste repertoire van alle concertgitaristen. Izhar Elias, die als eerste gitarist in 2011 overtuigend de Nederlandse Muziekprijs won soleert in diens werk. Een andere componist van wie Beethoven een groot fan was, is de Italiaan Luigi Cherubini. Als je de ouverture voor zijn opera Anacréon hoort, wordt direct duidelijk waarom.<br><br>Met: Jan Willem de Vriend, dirigent; Izhar Elias, gitaar.<br><br>Cherubini: Ouverture Anacréon. Giuliani: Gitaarconcert nr. 1 in A op. 30. Beethoven: Symfonie nr. 3 in Es 'Eroica'.

Overzicht categorieën

Actueel
Afleveringen
Afleveringen
Afspeellijsten
Artiesten
Artikelen
Biografieën
Cd's
Column
Concerten
Diversen
Interviews
Kandidaten
Kijktips
Klassieke Hart
Muziek
Muziek
Nieuw Klassiek
Nieuws
Nieuws
Over
Presentatoren
Radio
Radioprogramma's
Reportages
Stream
Thema
TV-Programma's
Uitzendingen
Uitzendingen
Uurtje Opera
Voorwaarden
Webradio