Close Up: Renoir - Het impressionisme voorbij

gepubliceerd op 22 februari 2011

Rond zijn vijftigste levensjaar vestigt kunstenaar Pierre-Auguste Renoir zich in Zuid-Frankrijk. Renoir, één van de pioniers van het impressionisme, is dan inmiddels succesvol en beroemd. Op dit punt laat hij het impressionisme achter zich en ontwikkelt zich verder in de richting van zijn idolen: Rubens, Titiaan en Vélazquez.

Zuid-Frankrijk, eind negentiende eeuw: Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) strijkt definitief neer in het kustplaatsje Cagnes-sur-Mèr. De zoon van de kunstenaar, filmmaker Jean Renoir, schrijft over zijn vader: ‘(...) Renoir verloor zijn hart aan het stadje, zoals je dat doet aan een meisje waarvan je altijd gedroomd hebt en dat je voor je voordeur vindt nadat je de hele wereld over gereisd bent.'

Het is een keerpunt voor Renoir. Hij heeft eindelijk, na jarenlange worstelingen en afwijzingen, definitief zijn naam gevestigd als één van de belangrijkste schilders van het impressionisme. Maar Renoir breekt op dat moment met de stroming die hem beroemd maakte en hij wendt zich voor inspiratie steeds meer tot de grote meesters: Pieter-Paul Rubens, Titiaan, Diego Vélazquez. Ondertussen groeit de invloed die hij heeft op de nieuwe schilders van zijn tijd: Pierre Bonnard, Henri Matisse en Pablo Picasso. Tegelijkertijd blijft hij zich consequent bezig houden met een aantal terugkerende artistieke dilemma’s. 'Misschien heb ik in mijn hele leven maar drie of vier schilderijen geschilderd,' zegt Renoir tegen zijn zoon Jean. 'Wat vast staat is dat ik me sinds mijn reis door Italië (1881) blijf vastbijten in dezelfde problemen.'

‘Renoir – Het impressionisme voorbij’ schetst een beeld van de late jaren van een kunstenaar die tot het einde toe bleef experimenteren. Het verhaal wordt geïllustreerd met beelden van Renoirs eigen werk, dat van zijn artistiek helden én dat van de jonge schilders die hem bewonderden.

Regie: Cathie Lévy
Een film van Les Productions du Tambour du Soie

AVRO Close Up ‘Renoir - Het impressionisme voorbij’: dinsdag 22 februari, 23:00 uur, Ned. 2

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Cultuurgids

Oost - West: Japan en japonisme
Oost - West: Japan en japonisme

Vanaf het midden van de negentiende eeuw waren Japanse prenten op grote schaal verkrijgbaar in Europa. Ze waren enorm populair onder westerse kunstenaars, die aspecten uit de Japanse prentkunst op uiteenlopende manieren vertaalden naar hun eigen werk. Velen lieten zich inspireren door de kleurvlakken, patronen en gedurfde composities. Anderen experimenteerden met de houtsnede of ontleenden motieven, zoals de natuur in close-up en eenvoudige dagelijkse handelingen. Deze presentatie biedt een unieke kans om Japanse prenten uit de verzameling van Vincent en Theo van Gogh te bewonderen naast het werk van westerse kunstenaars die erdoor werden beïnvloed. Er zijn prenten en tekeningen te zien van onder anderen Utagawa Hiroshige, Utagawa Kunisada, Pierre Bonnard, Henri Rivière, Félix Buhot, Henri de Toulouse-Lautrec en Vincent van Gogh.

Overzicht categorieën