Close Up: Jaap van der Pol - Door de schepper bedrogen

gepubliceerd op 6 maart 2010

Graficus en kunstenaar Jaap van der Pol bedacht ooit ARTSPAM, korte artistieke e-mailtjes met schetsjes, details van schilderijen, poëtische tekstjes en verhaaltjes die hij geregeld verzond aan enkele honderden vrienden, bekenden en geïnteresseerden.

Kort voor zijn overlijden op 29 april 2009 verzond hij zijn laatste ARTSPAM met de woorden: ‘The song has ended, but the music is still around’. Jan Fillekers en Henk van der Horst maakten een documentaire over Van der Pol, die zaterdag 6 maart om 10.30 uur wordt uitgezonden in AVRO Close Up.

Jaap van der Pol (1938-2009) maakte na zijn opleiding aan de Teken Normaalschool – de  tegenwoordige Rietveld Academie – een vliegende start met zijn schilderijenserie ‘Schiettenten op de kermis’. Van de 350 inzenders was hij één van de drie schilders die in 1964 én in 1965 de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst ontvingen uit handen van Koningin Juliana. Begin jaren zeventig diende zich een ander belangrijk thema aan in zijn werk: matrozen. Dit onderwerp zou tot aan zijn dood in 2009 in zijn werk blijven terugkeren. Van der Pols werken worden gekenmerkt door tegenstellingen: in het geval van de schiettenten is er de tegenstelling tussen geweld en vermaak, bij de matrozen is er sprake van de onschuld in uniform.

Ondanks het feit dat Jaap van der Pol uiteindelijk niet tot ‘de groten’ van de Nederlandse schilderkunst is gaan behoren, is zijn werk van hoog niveau gebleven. Dat hij niet echt is doorgebroken, had vooral met zijn karakter te maken. Hij was een man die aan de zijlijn stond en geen moeite deed zichzelf te verkopen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, was hij parttime tekenleraar en maakte hij grafisch werk.

Een film van Henk van der Horst  en Jan Fillekers in coproductie met AVRO en PlusProducties. Redactie: Rob Woortman en Alice Boots. Eindredactie AVRO: Marijke Huijbregts.

Zaterdag 6 maart 2010, 10.30 uur, Nederland 1. 

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Overzicht categorieën