Close Up: Errol Flynn - Duivelskunstenaar en Don Juan

gepubliceerd op 26 april 2008

'Golden boy' Errol Flynn veroverde het Hollywood van de jaren dertig en veertig met rollen als piraat, avonturier, en hartenbreker. Ook in het echt leidde Flynn een legendarisch wild leven: feestend, reizend, flirtend en drinkend. Als acteur werd hij echter niet serieus genomen. Acteur Huub Stapel, een groot Flynn-fan, sprak de documentaire in.

De in Nieuw-Zeeland geboren Errol Flynn (1909-1959) was een 'golden boy': een lange, blonde, zongebruinde verschijning, dol op zeilen en cricket. Hij was intelligent, gevaarlijk charmant en bovendien een avonturier en een waaghals. Flynn arriveerde als twintiger in Hollywood waar studiobaas Jack Warner al snel zijn flitsende charisma spotte en hem de rol van heldhaftige piraat gaf in de spannende swashbuckler 'Captain Blood' (1935). De film was een overweldigende hit. Maar met het succes was ook het cliché geboren: de zwaardvechtende, macho Errol Flynn – ster van talloze avonturenfilms.

Het succes was aanvankelijk zoet voor Flynn. Hij ontpopte zich tot een rokkenjager eerste klas en tot een feestbeest dat zich eindeloos overgaf aan drank en drugs. Maar al snel werd duidelijk dat hij serieuze rollen met enige diepgang kon vergeten. Als gevangene van zijn eigen imago verzuchtte hij: 'Hoe ben ik toch zover afgedwaald van mijn jeugdige idealen… daar sta ik dan met in mijn ene hand een zwaard en in de andere een jarretelle...'.

Weinig bekend is dat Errol Flynn journalistieke ambities had en een meer dan gemiddelde interesse in politiek. Hij verbleef korte tijd als oorlogscorrespondent aan het front van de Spaanse Burgeroorlog. In zijn laatste jaren voelde hij zich erg betrokken bij de Cubaanse Revolutie. Hij reisde naar Cuba en ontmoette Fidel Castro, een ervaring die hij tot een documentaire verwerkte. Ironisch genoeg was Flynns enige succes als schrijver zijn autobiografie 'My Wicked, Wicked Ways' – het verhaal van een leven waar hij niet onverdeeld trots op was.

Regie: Simon Nasht
Een co-productie van Flaming Star Films (Australië) en AVRO
Eindredactie AVRO: Wolter Braamhorst

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Suggesties

Close Up (herhaling): Het fantastische verhaal van de tapdans

Hollywood-bazen wisten het in de jaren dertig, veertig en vijftig zeker: niets kon het filmpubliek zo bekoren als een wervelende, swingende tapdans. Dus tapten acteurs erop los in alle grote showfilms en groeiden danstalenten als Fred Astaire en Ginger Rogers uit tot ware iconen. In de AVRO Close Up documentaire ‘Het fantastische verhaal van de tapdans’ is te zien waarom de tapdans ooit zo populair was.

Cultuurgids

Amaro's culinaire piraterijen
Amaro's culinaire piraterijen

Culinair avonturier van het eerste uur Andre Amaro maakt al jaren hilarische, korte culinaire films. Bijvoorbeeld over het opzetten van de eerste gaarkeukens na de orkaan Katrina in New Orleans, of over het illegaal stoken van whisky. Of je ziet Frank Lammers zout scheppen in de Camargue. Rock-'n-roll cuisine-tv van de bovenste plank, gepresenteerd door de meester zelf. Wellicht ook met kamikaze hapjes.

Overzicht categorieën