Close Up (herhaling): Het fantastische verhaal van de tapdans

gepubliceerd op 5 november 2011

Hollywood-bazen wisten het in de jaren dertig, veertig en vijftig zeker: niets kon het filmpubliek zo bekoren als een wervelende, swingende tapdans. Dus tapten acteurs erop los in alle grote showfilms en groeiden danstalenten als Fred Astaire en Ginger Rogers uit tot ware iconen. In de AVRO Close Up documentaire ‘Het fantastische verhaal van de tapdans’ is te zien waarom de tapdans ooit zo populair was.

Wie heeft er nooit met open mond gekeken naar Fred Astaire en Ginger Rogers die de sterren van de hemel tapdansten, of naar de fascinerende acts van zwarte tapdansers? Hollywood begreep in de jaren dertig, veertig en vijftig de bijna hypnotische aantrekkingskracht die een ritmische, swingende tapdans uitoefent op filmkijkers en maakte van de tap een vast ingrediënt in talloze showfilms. De carrières van Astaire, Rogers en later Gene Kelly bereikten ongekende hoogten dankzij hun talent voor het tappen. Maar ook ‘gewone’ acteurs als Clark Gable en Joan Crawford moesten kunnen tapdansen om in Hollywood hun brood te verdienen.

In de jaren zestig raakte de tap uit de gratie. Of de dans ooit terug zal keren in de bioscoop is de vraag, maar feit is dat het tapdansen in Hollywoodfilms een onvergetelijke indruk heeft gemaakt. Ondertussen is de tap buiten de filmwereld bezig aan een indrukwekkende comeback – in een nieuwe, hippe vorm.

De documentaire ‘Het fantastische verhaal van de tapdans’ schetst de geschiedenis van de tapdans aan de hand van filmfragmenten uit het archief van Turner en Warner Brothers. Met scènes met Fred Astaire, Gingers Rogers, Eleanor Powell, Gene Kelly, Shirley Temple, Mickey Rooney en vele anderen.

Regie: Yves Riou en Philippe Pouchain
Producent: Cinétévé

Zaterdag 5 november 2011, 10.30 uur, Nederland 1

Oospronkelijke uitzending:
‘Het ongelofelijke verhaal van de tapdans’, 11 januari 2009, 18.15 uur, Ned. 2.

Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

(0 x gestemd)

Suggesties

Close Up: Errol Flynn - Duivelskunstenaar en Don Juan

'Golden boy' Errol Flynn veroverde het Hollywood van de jaren dertig en veertig met rollen als piraat, avonturier, en hartenbreker. Ook in het echt leidde Flynn een legendarisch wild leven: feestend, reizend, flirtend en drinkend. Als acteur werd hij echter niet serieus genomen. Acteur Huub Stapel, een groot Flynn-fan, sprak de documentaire in.

Cultuurgids

Strictly tap dance fever
Strictly tap dance fever

Dans- en musicalliefhebbers opgelet! Bereid je voor op de grootste tapdanssensatie ooit in Nederland opgevoerd! Het is onmogelijk stil te blijven zitten bij de spectaculaire show Strictly Tap Dance Fever, die overal ter wereld voor uitverkochte zalen staat. Laat u meevoeren op een verrassende rondreis langs de grootste tapdansacts uit de showbizzhistorie. U gaat van een hernieuwde ontmoeting met Fred Astaire en Ginger Rogers naar een vleugje White Tie and Tails, en van een bezoek aan de musical '42nd Street' naar een inkijkje in 'A Chorus Line'. De sterren van Strictly Tap Dance Fever wervelen met u door de dansgeschiedenis. Fantastische nostalgische én moderne klassiekers komen, met razendsnelle ritmes, samen in een adembenemende cocktail van swing, jive, energieke dansers en sensationele zangers.

Overzicht categorieën